Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кукери празнуват Новата година в Петрич и Разлог

Снимка: БТА

Жителите на два югозападни града - Петрич и Разлог, ще приветстват Новата година с кукерски фестивал.

В Петрич днес ще се проведат характерните Станчинарски игри, в които кукерски групи с общо над хиляда участници ще представят различни персонажи, маски и хорà. И макар традицията да повелява в тях да участват единствено мъже, в последните години се включват също жени и деца.


В Разлог пък ще празнуват с новогодишния фестивал “Старчевата” или известен още като “Нова година в Разлог” и “Сурва”. Шествието на кукерите ще премине през централния градски площад, а след това всички ще се хванат на хорото, за да е весела и здрава Новата година.


Снимки: БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04