Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Обрезание Господне и Свети Василий Велики

Сурвакаме и по стародавна традиция

Снимка: Радио Видин

Православната ни църква днес чества Обрезание Господне. На осмия ден след рождението си Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или старозаветното кръщение.

Вярващите днес почитат и паметта на Свети Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква. Роденият в град Кесария Кападокийска около 350 г. в знатно християнско семейство богослов е автор на множество църковни книги, както и на Василиевата литургия, която се служи няколко пъти в годината в негова чест.


Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане, който се изпълнява за здраве в първия ден от Новата година.

Близо 130 хил. души днес празнуват именния си ден.

Снимки: БНР-Радио Видин, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55