Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия, България и Румъния са съгласували 5 условия за сухопътния Шенген

Снимка: AP/БТА

Австрийското правителство е съгласно да обсъди през 2024 г. премахването на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници на Шенгенското пространство, при условие че България и Румъния изпълнят 5 ангажимента. Това пише в изявление към решението на Европейския съвет от 29 декември за отваряне на въздушните и морските граници на Шенген за двете страни. Документът от две страници е публикуван във вестника на ЕС.

Австрия заявява, че иска европейската гранична агенция да има "поне 3 пъти" по-голямо присъствие на българо-турската граница. "Фронтекс" трябва да засили присъствието си и по българо-сръбската граница, а Еврокомисията да финансира високопроходими машини, дронове и системи за наблюдение. Иска се засилване на граничния контрол между България и Румъния. София и Букурещ се съгласяват за пълно изпълнение на Дъблинския регламент за мигрантите. Допускат се внезапни проверки на австрийските летища за пристигащите от България и Румъния. Виена настоява и за обща дискусия в ЕС за функционирането на Шенгенското пространство.

Решението на Съвета на ЕС от 31 декември за влизането на България и Румъния в Шенген е от само два члена. Вторият е за визите за краткосрочно пребиваване, издадени до 31 март 2024 г. от България и Румъния за чужденци. Валидността им не се прекратява на датата на влизането в Шенген и с тях може да се преминава транзитно през другите шенгенски страни или да се остава на тяхна територия, но не повече от 90 дни в рамките на 180 дни. Това беше веднага посочено от британски медии като една от загубите за британците. Някои от тях са редували пребиваване в Гърция и в България, като ги редуват. Но вече на 90-я ден ще трябва да напуснат шенгенското пространство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Според премиера обстановката с пожарите е извънредна, но е овладяна

По нареждане на служебния премиер Димитър Главчев вътрешното министерство разкри телефонна линия за подаване сигнали за пожари. Телефон 02 901 12 98 е денонощен, съобщиха от правителствената пресслужба. Единният телефон за спешни случаи 112 също приема..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Избраха Андрей Ковачев за квестор в Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и семейството на Европейската народна партия бе избран за един от петимата нови квестори в Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на Европарламента в този мандат. Той бе избран при..

публикувано на 17.07.24 в 12:42
Снимка: Министерство на културата и туризма на Република Северна Македония

България и Северна Македония ще продължат съвместния културен календар

В Министерството на културата и туризма в Северна Македония посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и новият министър Зоран Лютков са обсъдили доброто сътрудничество и обмен на проекти във всички областта на културата, съобщават от македонското..

публикувано на 17.07.24 в 12:13