Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествие бяха отбелязани 146 години от Освобождението на София

Снимка: БТА

С литийно шествие в центъра на столицата беше отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението на София от османско владичество в хода на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. То започна от катедралния храм "Св. Неделя" и завърши пред Паметника на българските опълченци, предаде БТА. Организатори са български русофилски организации.


На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица. Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие, припомнят от Столична община.
По повод годишнината на 6 януари от 13:00 ч. в столичния Северен парк (вход откъм ж.к. "Свобода", ул. "Народни будители") ще се проведе възстановка на историческите събития с вход свободен, отбелязват от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01