Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска от Украина да затегне контрола върху износа на слънчоглед

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди на онлайн среща с министъра на аграрната политика на Украйна Микола Солски изпълнението на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. По данни на Вътев, са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. Солски обеща, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите-нарушители ще бъдат лишени от право на износ.

Българският министър на земеделието съобщи за засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав през последните седмици. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса, за да не се попречи на българските производители да реализират своята продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и приятно топло на 22 септември

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. В сутрешните часове на места в низините и котловините временно ще има намалена видимост. В неделя над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и..

публикувано на 21.09.24 в 18:05

Пешеходен тур "По стъпките на българската държавност" във Велико Търново

На 22 септември 2024 г., неделя, Регионален исторически музей-Велико Търново кани жителите и гостите на Старата столица на тематичен безплатен пешеходен тур "По стъпките на българската държавност", посветен на 116 години от обявяване на Независимостта на..

публикувано на 21.09.24 в 13:58

Почетоха паметта на загиналите пилоти Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин

С военен ритуал днес в авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA на 13 септември 2024 г. при подготовка на..

публикувано на 21.09.24 в 13:24