Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 г. Везенков отново е Спортист №1 на България

Александър Везенков е отново Спортист на годината
Снимка: БТА

Баскетболистът Александър Везенков спечели приза за Спортист №1 на България за 2023 г. Това е второ поредно отличие за най-добрия български баскетболист, който вече носи екипа на "Сакраменто Кингс“ в Националната баскетболна асоциация на САЩ. Той събра 1009 точки, за да оглави 66-ото издание на традиционната анкета, провеждана от Българската асоциация на спортните журналисти. Везенков стана номер 1 и във вота на феновете. Наградата от негово име прие президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

За отличието бяха предложени 69 състезатели. Тенисист номер 1 на България Григор Димитров финишира на второ място със 711 точки. Тройката допълни плувецът Петър Мицин с 684 точки. С 587 точки четвърти се класира единственият българин в елита на алпийските ски Алберт Попов. На пето място в анкетата завърши Карлос Насар (вдигане на тежести) с 572 точки. Нургюл Салимова (шахмат) се нареди шеста в класацията за "Спортист на годината" с 459 точки. Гимнастичката Боряна Калейн заслужи седмото място с 301 точки. Йоана Илиева (фехтовка) събра 269 точки и се нареди на осма позиция. Нейната награда бе връчена от заместник-директора на дирекция Спорт на Българската телеграфна агенция Ива Кръстева. Деветото място зае националката по художествена гимнастика Стилияна Николова със 138 точки. На десета позиция се нареди волейболистът Александър Николов със 129 точки.

Първото място при отборите спечели националният тим на България по шахмат за жени с 940 точки. В категорията за Спортист с увреждания на България за 2023 г. спечели лекоатлетът Християн Стоянов с 430 точки. Победител в 40-ото издание на анкетата за "Треньор на годината" в България, организирана от в-к "Труд", стана Николай Вакареев, личен треньор на плувеца Петър Мицин със 115 точки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Калейн

Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Другата българка – Никол Тодорова, се класира на тринайсето място при дебюта си на състезание от подобен ранг. Титлата извоюва световната..

публикувано на 27.04.24 в 16:57

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47