Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Здравка Евтимова получи престижна награда за фантастика в САЩ

Здравка Евтимова
Снимка: Жанет 45

Поредно признание за българската литература е отличието за писателката Здравка Евтимова. Нейният роман "Той носи моето мълчание" бе удостоен с американската награда за фантастика. Призът се връчва за първи път. Наградата отбелязва трайния принос на Евтимова в "областта на фантастиката чрез нейната уникална творческа визия и глас, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, се казва в мотивите.

Романът "Той носи моето мълчание“ (He May Wear My Silence) излезе в САЩ през декември. Издателство Starship Sloane покани Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като нейният разказ "На Димитър – поет" събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа Critters в раздела "Разкази с научнофантастични елементи".

"Романът е сюреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ", пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times  Жан-Пол Гарние.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10