Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици и зимния Кръстовден православните се подготвят за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

На 5 януари, в навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва Света литургия и Велик водосвет. Ритуалът е наричан от народа Водици. Денят се нарича и зимен Кръстовден. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. "Мръсни" или "некръстни" се наричат защото се смята, че новороденият Иисус все още не е получил Свето Кръщение.

Смисълът на ритуала е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време отвъдни същества, а неподреденият свят да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

При службата свещеникът пуска кръста в осветена вода и по този начин я кръщава. После обикаля домовете, за да ги поръси и защити от лошотии и болести. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05