Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния ще изкара зимата само с газ, добит от националните находища

Себастиан Бурдужа

Румъния е подготвена за студовете и ще преживее зимата само с румънски газ, увери във Фейсбук енергийният министър Себастиан Бурдужа. "Както върви зимата досега, но дори и при по-тежки условия, с 1-2 периода на студ и виелици месечно, ще преживеем само с румънски газ от това, което произвеждаме", пише министърът, цитиран от телевизия Дigi24. "Идва студ, но сме подготвени. Имаме газ в хранилищата на равнище от 82,93%", посочва Бурдужа на фона на метеорологичните прогнози, предупреждаващи за настъпващи от идната седмица студове с температури от минус 15°C. Министърът допълва че водните басейни, които се ползват за производство на електроенергия, са пълни на ¾, което е добро ниво за оптимално производство на ток от водните централи, като в момента Румъния изнася електроенергия.

Министерски рокади обновиха гръцкото правителство


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис направи промени в състава на правителството. Целта е да се коригират установените нередности, да се подобри ефективността на правителството и даде път на по-млади кадри, каза говорителят на кабинета Павлос Маринакис. Досегашният здравен министър Михалис Хрисохоидис става министър за защита на гражданите вместо Янис Иконому, който излиза от управлението. Това ще е пети мандат на Хрисохоидис в Министерството за защита на гражданите. Министърът на труда и социалното развитие Адонис Георгиадис пое здравния ресор. Социалната политика ще ръководи Домна Михаилиду. Мицотакис запази ключовите министри на икономиката, отбраната и външната политика. Според държавната телевизия ERT Иконому си отива заради поредица от насилия при масови спортни събития.

Анкара няма да пропусне през Дарданелите и Босфора военни кораби за Украйна


Турция няма да позволи на два британски миночистача да преминат през проливите на път за Черно море, за да бъдат предадени на Украйна. Това би нарушило договора от Монтрьо. През декември Лондон обяви, че ще предаде на Киев два противоминни кораба. Макар да е член на НАТО, Турция информира своите съюзници, че няма да позволи корабите да преминат през Босфора и Дарданелите. Прилагаме Конвенцията от 1936 година безпристрастно и щателно, за да се предотврати ескалация в Черно море, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция. От там припомниха, че не пропускат и руски военни кораби. Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва агенция REUTERS, цитирана от БТА.

Обсъждат връщането на наборната военна служба в Сърбия


Генералният щаб на сръбските въоръжени сили предложи да се въведе отново задължителна военна служба от 4 месеца, предаде БГНЕС. От Министерството на отбраната съобщиха, че това се прави с цел "повдигане на отбранителните способности на сръбската армия чрез подмладяване и активно обучение на резерв". "След 13 години имаме нужда да попълним резерва. Това не е необходимост, характерна само за Сърбия, много европейски държави активират задължителната военна служба", обясни министърът на отбраната Милош Вучевич. Пред РТС министърът добави, че инициативата ще бъде полезна за цялото общество и отрече Сърбия да се подготвя за война. Част от опозицията определи решението като популистко и предупреди, че прилагането му само ще ускори емиграцията на млади хора от страната.

Гражданите на Косово вече пътуват до ЕС без визи


С отпадането на визите косовските граждани масово потеглиха за Швейцария и страните от ЕС, пишат косовските медии. Освен с полети от летище "Адем Яшари" в Прищина, хиляди поеха към Европа с коли и автобуси. От туристическите агенции заявиха, че очакват тенденцията за масови пътувания да продължи. Дори косовският премиер Албин Курти изненада от пилотската кабина пътниците на първия полет от Прищина до Виена на 1 януари. "Добър ден на всички! Аз не съм вашият капитан, а вашият министър-председател. Най-напред честита Нова година! Днес е първият ден от 2024 г., но и първият ден на пътуване без визи", каза Курти. От кабината той призова гражданите да не нарушават правилата на визовата либерализация, и да спазват допустимия престой до 90 дни в Шенгенското пространство в рамките на 180 дни.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: romaniatv.net, politic.gr, Reuters, srbija.gov.rs, lexo.al



Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46