Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме големия християнски празник Богоявление

Снимка: архив

Православната ни църква днес отбелязва с тържествени богослужения един от най-великите християнски празници – Богоявление (Йордановден). На този ден се чества кръщението на Исус Христос в река Йордан, при което Бог открива тайната на своята триединна същност.

В храмовете по време на Великия водосвет се приготвя богоявленска вода за здраве и душевно очистване на вярващите. По традиция на празника се освещават и домовете на християните, армейските знамена, реките и водните басейни.

След празничната Божествена литургия свещеникът повежда вярващите към близкия водоем, за да хвърли богоявленския кръст във водата. Според поверието първият мъж, който успее да стигне до християнския символ, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

На Йордановден имен ден празнуват над 125 хил. българи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55