Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в културния център “Българика” в Чикаго

Снимка: Фейсбук/Bulgarica

Културният център “Българика” в Чикаго организира на 13 януари т.г. Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с членовете на културния център, да научат за предстоящите проекти и събития, както и да разгледат изложбата на художничката Емилия Юкер.

“Очакваме ви с нетърпение, готови да създадем заедно пространство, изпълнено с творчество и вдъхновение”, заявяват от “Българика”.

Един от съставите на Bulgarica

Българският културен център “Българика” е неправителствена организация, създадена през 2014 година, с мисията да опазва българската култура и традиции и да насърчава тяхното съхраняване сред диаспората ни в района на Чикаго. Чрез организирането на различни събития и инициативи, центърът повишава информираността и осигурява подкрепа на българите по въпроси от различно естество.


Сред организираните събития са фолклорен фестивал и концерти, прожекции на филми и дискусии по културни теми, благотворителни базари. Една от последните инициативи на „Българика“ беше Женското коледно парти през декември м.г. Специален гост на събитието, в което дамите преобладават, беше виртуозният цигулар Svet, който съчетава класиката с модерните музикални жанрове като хип-хоп и денс и който е участник в шоуто "Америка търси талант".


Роден и израсъл в България, Svet свири на цигулка от тригодишен. Завършвайки университета в Рочестър, музикантът започва да експериментира, като съчетава цигулката с модерни поп стилове. През 2016 година музикантът е диагностициран с рядка форма на рак, с който успява да се пребори, благодарение на музиката. От тогава Svet посвещава работата си на възрастни хора и деца, които се борят с болестта.

Женското коледно парти на Bulgarica

Към културния център работят и детски танцови трупи в различни възрастови групи. Те също редовно се включват в българските събития в Чикаго. 

Снимки: Фейсбук страница - Център "Българика" 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15