Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка поставя самостоятелна изложба в папска крепост от ХVI в.

Снимка: facebook.com/iv.toshain

В известната „Зала с оръдията“ на крепостта Рока Паолина в италианския град Перуджа българският артист Ив Тошайн представя нова мащабна сайт-спецефик инсталация с размери 4х5 м. Творбата й представлява килим от 2000 броя стоманени остриета. Експозицията, наречена „Аз за Око“, се открива в 18:00 часа, местно време, като ще остане в Перуджа до 28 януари.


Ив Тошайн изследва трансформацията и преосмислянето на древната концепция "око за око" в контекста на текущите световни конфликти и политически въпроси, като художничката заменя своя "Аз" (Егото) с "Око", като символ на проглеждане. С това Ив Тошайн ни призовава да се изправим срещу старите догми на разделение и мъст, сковали и съвременния свят, в името на нова ера, дефинирана от свобода, съжителство, единство и мир. „Техническите възможности за изпълнение на тази романтична визия са в нашите ръце – днес и сега“ – смята Ив Тошайн.

Ив Тошайн на пресконференция преди откриването на изложбата

Ив Тошайн е псевдоним на родената в София през 1980 година Ива Станиславова Стаменова. След завършване на средното си образование, тя е приета за студент в специалност „Живопис“ на Националната художествена академия в София. На втората година от следването си решава да продължи в чужбина и избира Виена. Постъпва в Академията за изящни изкуства, а един от преподавателите ѝ е художникът Франц Граф. Ив усъвършенства познанията си и в Милано, след което се установява трайно в Австрия. През 2012 г. е удостоена с наградата MIA AWARD за изключителни постижения на жените с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия в сферата на изкуството и културата. Участвала е в редица групови и самостоятелни изложби в САЩ, Дания, Чехия, Румъния, Полша, Австрия, България, Италия, Германия и др.

Мястото, където Ив Тошайн представя новия си проект, е една от туристическите забележителности на Перуджа. Крепостта Рока Паолина е построена от папа Павел III през ХVI в. и в продължение на няколко столетия е символ на папската власт. Днес в нея се провеждат изложби и други културни събития.

Снимки: Фейсбук страница на Ив Тошайн 
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25