Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник започват застудяване и дъжд, преминаващ в сняг

Снимка: Ани Петрова

През нощта южният вятър в Източна България ще отслабне, а в североизточните райони ще се ориентира от север-североизток и с него температурите ще започнат да се понижават. Ще бъде облачно с валежи от дъжд. Сутрешните температури ще бъдат в широки граници, от 0°-1° в североизточните райони до 8°-11° в Югоизточна България, в София - около 4°. В понеделник, 8 януари, в страната ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. Преди обяд в североизточните райони от страната ще има условия за поледици. Максималните температури ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° на места в Южна, в София 1°-2°. През нощта срещу вторник в почти цялата страна ще вали сняг и ще се образува снежна покривка.
В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в Родопите под 1000-1200 метра - дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 2-3°, на 2000 метра - около минус 3°.
По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд ще започнат да се примесват със сняг, а по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат. Температурата на морската вода е 8°-10°.
На Балканския полуостров ще бъде облачно. От север, с нахлуването на студен въздух, валежите от дъжд в по-голямата част от полуострова ще преминат в сняг. Дъжд ще вали главно в крайбрежните райони. На изолирани места има условия валежите да са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Най-ниска ще е температурата в Белград - 0°, най-топло ще е в Атина - 17°.
Над Пиренейския полуостров облачността ще е разкъсана, преди обяд над много райони до слънчево, но по-късно от запад ще се увеличава и вплътнява и ще започнат валежи от дъжд. В Западна и Централна Европа от север облачността ще се разкъсва и намалява. В Южна Франция и южните райони на централноевропейските страни облачността ще остане значителна и на места там, както и в Украйна ще вали сняг. Над Средиземноморието ще е облачно, на много места с валежи от дъжд, в отделни райони значителни по количество и придружени с гръмотевици. В най-северните и североизточни части на континента ще има валежи от сняг, а на юг на Скандинавския полуостров и в прибалтийските страни облачността ще е разкъсана, на места до предимно слънчево. В централната и южната част на Европейска Русия облачността ще е значителна, но почти без валежи, на места ще бъде мъгливо. На територията на цяла Европа най-студено ще е в Москва и Киев (-10°), най-топло ще е в Атина (17°), съобщават от НИМХ.
В другите части на света според BBC Weather: в Ню Йорк ще е 6°, в Буенос Айрес - 29°, в Йоханесбург - 26°, в Пекин - 0°, в Мелбърн - 21°. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37