Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 милиона евро загуби за български фирми след онлайн-измами с IBAN

Снимка: Pixabay

През изминалата 2023 година 65 български фирми са пострадали в онлайн измама със сменен IBAN. Загубите общо са за близо 11 милиона евро, съобщават от Дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП на МВР на страницата си във Фейсбук. Най-малката загуба е била 1000 евро, а най-голямата - 6 милиона евро. Оттам предупреждават да се игнорират имейли или други съобщения от съмнителен източник. 

"Ако Ваш бизнес партньор поиска да изпратите пари на нов IBAN, проверете по алтернативен за комуникация начин, дали тази промяна е реална. Бъдете изключително внимателни при сваляне и активиране на файлове, прикачени към имейли, подканящи за незабавно действие", съветват от ГДБОП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28