Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална изложба показва историята на Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: historymuseum.org

Пощенска картичка с изглед към новопостроения Народен театър и надпис на гърба – "Спомен от отварянето на театъра. Йозеф Шмаха, 1907 г." – е част от виртуалната експозиция, която може да бъда разгледана на сайта на Националния исторически музей. Тя е посветена на 120-ата годишнина от основаването на Народния театър в София, който отваря врати на 3 януари 1904 г. 

Специалистите от НИМ са събрали архивни снимки, афиши, документи и пощенски картички, свързани с историята на емблематичната за столицата сграда, както и с дейността на артистите от трупите, режисьорите и сценичните майстори.

В изложбата може да се види и рядко показван кадър на дъсчената барака, където са били изнасяни първите представления от театрална трупа "Основа" и "Сълза и смях", които по-късно се обединяват и така се създава Народния театър на България. Близо 4 години продължило строителството на сградата. Създадена е по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, а средствата за нея са събрани с продажбата на гербови марки и лотарийни билети, организирана от Софийската Община.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05