Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много студенти у нас учат икономика, педагогика и медицина

Снимка: БГНЕС

Над половината от студенти в национален мащаб се обучават в професионални направления като "Икономика", "Педагогика", "Медицина", „Администрация и управление“, "Педагогика на обучението по ...", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки" и "Право". Данните са от Националната карта на висшето образование, която се изготвя в Министерския съвет, за да послужи при определяне на държавната политика в сферата на висшето образование и приема в определени направления и специалности. 

Броят на студентите в момента у  нас е близо 180 хиляди. В образователна и квалификационна степен "бакалавър" се обучават над 116 000, за "магистър" учат 58 000, а за "професионален бакалавър" малко над 5 000 студенти. 92% от всички тях са български граждани.


Чуждестранните студенти са близо 15 хиляди, като повече от половината (58.4%) от тях се обучават в две професионални направления – "Медицина" и "Стоматология".  

Концентрацията на висши училища у нас е най-вече в Югозападния район, където се намира и столицата София – 27. На другия полюс е Северозападният район на страната ни, в който са базирани само две висши училища, а други четири действат чрез филиали, разбираме още от Националната карта на висшето образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

Страната ни е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, става ясно от проучване на британската компания 1st Move International. Според изследването годишната брутна доходност от наеми у нас възлиза на 4,65%. Същевременно..

публикувано на 12.10.24 в 13:09

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24