Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски обичаи бяха показани в БНР

4
Снимка: Ани Петрова

На 14 януари ромската общност в България празнува своя най-значим празник – Васильовден. За да споделят традициите на ромския фолклор по посрещането на Ромската нова година, както е известен още празникът, на гости в БНР бяха децата от училището в село Граф Игнатиево, област Пловдив.

Пред Първо студио на БНР те представиха танц на различните етноси и "цигански романс"…


…. разказаха как са се появили ромите и защо почитат Банго Васил (Куция Васил). Легендата гласи, че дяволът разрушил моста, по който минавали ромите, но св. Васил го възстановил и така спасил ромите от удавяне…


…сурвакаха с наричания за късмет, здраве и берекет…


…почерпиха с традиционна баница с късмети. 


Децата бяха посрещнати от генералния директор на БНР Милен Митев, а посещението е организирано от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който над 20 години работи в сферата на образователната интеграция.

Снимки: Ани Петрова, Десислава Семковска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър..

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50