Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секретар на президента, намекна за бламиране избора на конституционни съдии

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов обяви, че вероятно ще се води разговор в институцията как да се реагира, когато процедурата по избор на конституционен съдия стигне до Румен Радев. Пред БНТ той припомни случая от края на 2012 г., когато тогавашният президент Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност. Стоянов уточни, че ако избраният за конституционен съдия не положи клетва пред президента, това означава, че той все още не може да встъпи в длъжност. Три са кандидатурите за конституционен съдия от парламентарната квота. ГЕРБ издигна депутата Десислава Атанасова. "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепят съдията Борислав Белазелков, а "Възраждане" депутата Цвета Рангелова.

Стоянов каза още, че президентът ще спази Конституцията при ротацията на премиерите и ще проведе разговори с всички парламентарни сили преди да връчи мандат за съставяне на кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45

България днес - 29 август 2024 г.

На 29 август  в „България днес“ говорим за живота в българския Северозапад, един от най-бедните региони в ЕС по данни на Евростат, белязан от безработица и обезлюдяване. Продължаваме с възможностите и различните форми на все..

публикувано на 29.08.24 в 19:00