Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът Юлиян Попов:

Държавата няма да затваря въглищни централи

Юлиян Попов
Снимка: Ани Петрова

Няма да затваряме въглищни централи, пазарът ще ги затвори, той ги затваря и в момента”, заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, прогнозирайки, че няма шанс те да функционират след 2030 г. Той припомни, че в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници и то при положение, че предстои да развиваме вятърната енергия.

Повечето частни централи много сериозно обсъждат излизане от въглищата до три години”, каза още Юлиян Попов и посочи възможностите пред тях. По думите му, новата енергетика е комплексна и не разчита на няколко източника на електроенергия, а на десетки и дори стотици технологии. “Голямото решение е инвестиционната среда, която трябва да подобрим”, добави той.

Регионът “Марица-Изток” има потенциала в рамките на 10 г. да привлече 20-30 млрд. лв. инвестиции, ако има регулаторна среда, яснота, предвидимост”, смята министърът.

Според Юлиян Попов справедлива трансформация от въглища и газ към възобновяема енергия означава да не бъдат засегнати значителен брой работни места и енергийно бедни хора.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03