Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарете фон Трота ще получи „Наградата на София“

Германската режисьорка ще представи най-новия си филм в българската столица

Снимка: siff.bg

Германската режисьорка, актриса и сценарист Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“ на Столичната община. Тя ще бъде връчена по време на 28-ия „София филм фест“, съобщават организаторите. 

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще бъде специален гост на фестивала в София и ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Той е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Творбата бе сред претендентите за наградата „Златна мечка“ на „Берлинале“-2023. 

Маргарете фон Трота е наричана „водеща сила“ на движението „Ново германско кино“ и е призната за една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.

Тя е родена през 1942 г. в Берлин. Израства с майка си в Дюселдорф. Завършва Мюнхенското училище по драма и работи като актриса в театъра. Участва във филми на Райнер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я прави първата жена режисьор, наградена със „Златен лъв“ във Венеция. През 2022 г. Европейската филмова академия връчи на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15