Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие прожектираха филма за Мара Бунева

Снимка: Атанас Величков, tribuna.mk

Филмът за Мара Бунева със заглавие "Отмъстителката" бе представен в Българския културно-информационен център в Скопие.

С възстановка на факти от живота на 26-годишната Мара Бунева, която е родена в Тетово, с документи и автентични снимки, до които екипът на филма достига, мнения на историци и експерти, лентата разказва за революционерката, която на 13 януари 1928 година прострелва в близост до Камен мост в Скопие Велимир Прелич, отговорен за изтезанията на дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, обвиняеми в Скопския студентски процес през 1927 г., а след това прострелва и себе си.

На представянето на филма присъства и част от екипа му – режисьорът Ралица Димитрова и продуцентът и оператор Пламен Герасимов. Сценарист на "Отмъстителката" е Тони Николов, а копродуцент на продукцията е  Държавна агенция "Архиви".


"По традиция отбелязваме героичния живот на Мара Бунева, която завършва земния си път, принасяйки го в жертва с думите "Защото обичам Отечеството си", посочи в обръщението си към присъстващите директорът на Българския културно-информационен център Антония Велева.

Българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов
"Тя е икона на местните българи. Смъртта й не произвежда нищо геополитически, но остава в спомена, който не може да бъде "счупен”, със своята саможертва”, посочи българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов, цитиран от БТА.


Снимки: Атанас Величков, tribuna.mk




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30