Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече водолюбиви птици са избрали да зимуват този сезон в България

2
Снимка: БГНЕС, архив

Нараства броят зимуващите водолюбиви видове птици. При 48-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България са установени 97 вида с обща численост над 280 000, съобщи Българското дружество за защита на птиците. 

При преброяването през 2023 г. са били регистрирани 88 вида с обща численост над 206 000. Година по-рано пък са били 90 вида със същата численост от 206 000 индивида.


Въпреки повишаването през настоящия зимен сезон числата са далеч по-ниски от зимувалите в страната водолюбиви птици в края на миналия век, когато са били между 404 000 и 652 000.

Зеленоглава патица

И тази година трите най-многочислени наблюдавани гостуващи птици са обикновената лиска, зеленоглавата патица и големият корморан. Нараснал е броят на различните видове преброени диви гъски, като сред тях са и световно застрашени видове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24