Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт отбелязва 35-ата годишнина от закуската с Митеран

Снимка: institutfrancais.bg

На 19 януари 1989 г., едва няколко месеца преди падането на комунистическия режим в България, наскоро преизбраният френски президент Франсоа Митеран се среща във френското посолство в София с група български интелектуалци от дисидентските среди, сред които са бъдещият президент Желю Желев, поетесата и бъдещ вицепрезидент Блага Димитрова и сатирикът Радой Ралин. По-късно същия ден Митеран провежда и дискусия със студенти от Софийския университет, чийто свободен тон е отбелязан от френските медии. Посещението на френския президент се вписва в серия от визити, които той предприема из надигащия се Източен блок.


По повод годишнината от срещата с българските интелектуалци-дисиденти, останала в историята като „Закуската с Митеран“, Френският институт в София организира вечерта на 18 януари конференция и дискусия на тема „Минало и бъдеще на дисидентството: 35 години след закуската с президента Франсоа Митеран“ с участието на френския философ и есеист Мишел Елчаниноф, автор на няколко монографии за съвременните идеологии и историята на идеите, включително „В съзнанието на Владимир Путин“ и „Новите дисиденти“. В дискусията ще се включи и българската журналистка Копринка Червенкова, един от участниците в срещата с Митеран. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чужденци, изучаващи български език във Великотърновския университет, представиха ястия от своите страни

Участниците в 47-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” се включиха в  интернационална кулинарна вечер. Летен семинар по български език и култура..

публикувано на 01.08.24 в 18:15

Хидроенергийният комплекс "Турну Мъгуреле - Никопол" е в списъка на трансграничните проекти на ЕС

Проектът на "Националната електрическа компания" (НЕК) и румънската "Хидроелектрика" за изграждане на комплекса "Турну Мъгуреле - Никопол" успешно премина етапа на оценка и е включен в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия..

публикувано на 01.08.24 в 16:10

Природният газ по-скъп с 4,5% през август

От днес природният газ поскъпва с 4,5 процента и през целия месец ще се продава на цена 60,75 лв. за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. На тази цена крайните снабдители и лица, на които е издадена лицензия за..

публикувано на 01.08.24 в 14:27