Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел пред Дмитро Кулеба: България ще продължи с подкрепата си за Украйна

Бившият британски премиер Тони Блеър ще бъде застъпник на България за Шенген

Снимка: mfa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в Давос с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и с държавния секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието лорд Дейвид Камерън. На срещата беше обсъдена помощта за Украйна. Габриел подчерта, че България ще продължи последователно подкрепата си на Украйна. 

По време на срещата с лорд Камерън бяха обсъдени и стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство, борбата с нелегалната миграция, иновациите и възможността за партньорство в рамките на програмата на ЕС "Хоризонт Европа" - най-мащабната в света за наука и иновации.

Бившият британски премиер Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще бъдат застъпници за българските приоритети. За това се договориха в Давос бившият премиер на Великобритания и българският министър-председател Николай Денков, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 


Денков е представил основните задачи пред страната ни – членство в еврозоната и сухопътния Шенген, по-силно интегриране в НАТО и гарантиране на сигурност срещу глобалните заплахи. Институтът „Тони Блеър” ще консултира страната ни по отношение на борбата с корупцията, специалните служби, въвеждането на изкуствения интелект в управлението на държавата и работата с гражданите. Блеър работи активно и с Украйна, като подпомага реформите в институциите на държавата, уточняват от правителствения пресцентър. /МИ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14