Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

13
Снимка: Facebook/ Българските корени

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в Разлог е сред най- почитаните народни обичаи. Кога започва традицията в града няма точни сведения, но по описанията на местен краевед, по-възрастните предавали спомените си на по-младите и така запазвали обичая от поколение на поколение.

"Подготовката, разбира се, започва много по-рано" - разказва в интервю за Радио България Христина Манова от Регионалния исторически музей в Разлог.

"Няколко месеца по-рано се шият специални дрехи за детенцето или за бебенцето. Също така се приготвя и тежката празнична носия за бабата, която е изключително тържествена, запазена, разбира се, през годините. Има точно определено облекло, което бабата носи на този ден. Това са вълнената аба, забун, фута-бадаме (старинна престилка) със специални пафти на мънистен колан за кръста. На главата на бабата се поставя тепелък – метален накит, над който се слага забрадката."


Чувството да носиш празничните одежди е неописуемо, посочва Христина Манова, която пожелава на всеки да дочака тази радост в дома си.

"Защото жените и до днес, които продължават да носят това облекло, излъчват една празничност, тържественост. Разбира се, сега имаме съхранени снимки от 70-те години 80-те години на м.в. Има заснет филм за Бабинден в град Разлог. Изключително интересен е и се надяваме тази традиция да се запази, тъй като това е нещото, което връща хората към миналото, към корените и по този начин надгражда и бъдещето."


Самият ритуал започва с поливането на бабата, която навремето помагала за израждането на децата. Според традицията, младата майка, заедно със своята свекърва отивала при бабата акушерка да умие ритуално ръцете ѝ с бистра пиринска вода, налята в глинен съд крондир, със специална украса:


"Всичко това е съпътствано със специални думи, с които бабата отправя пожелания към бабинчето – продължава разказа си Христина Манова и пояснява: – Така се нарича детето, което е родено след 21 януари. Младата снаха подарява на бабата хавлиена кърпа, шамия, калъп сапун и други интересни дарове. От своя страна, бабата подарява на малкото дете чорапи, които тя е оплела – червени, ако е момиче и сини, ако е момче. След което започва втората част на обичая, който и до днес е запазен в Разлог. Това е бабиното хоро, за което всички баби, с внучета, родени след 21 януари предишната година, се събират на площада в града."


Бабиното хоро е специално тежко хоро, на което пак с определени думи и наричания  бабите танцуват с внучетата, поставени в цедилки на гърбовете им. Тази запазена и до днес традиция издига бабите в Разлог на особена почит, сплотява семействата и съхранява патриархалните ценности.

През последните години в тържествата се включва и дядото. Празнично облечен и той потропва редом до бабата на празничното хоро на централния площад, за да бъде и той част от празника.


"Независимо какво е времето, дали е студено или дъждовно, дали пък бебето е малко, дали е родено преди 20 дни или месец, няма значение – подчертава Христина Манова. – Всички баби с внучета участват на хорото, като досега няма нито едно разболяло се детенце заради Бабинден. И тази година подготовката протича в пълна сила и искам да поканя всички слушатели на Радио България на  21 януари на Бабинден в Разлог."


Тържествата започват в 14:00 в читалището с поливане на бабата и награждаване на първото и последното бебе за тази и миналата година. След това, в 14 30 часа, на централния площад започва тържественото бабино хоро в Разлог. Общината също е подготвила подаръци за всяко семейство с бабинче – авторска картичка за Бабинден на художника Йордан Йорданов. Картичките пресъздават красотата на Бабинден – ликовете на бабите със своите внучета, заденати в цедилките, на фона на Пирин планина и храм "Свето Благовещение”.

Снимки: Facebook/ Българските корени, Община Разлог




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36