Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен и научен клъстер беше открит за българите в украинска Бесарабия

6
Снимка: БНУ „Българска светлица”

Образователен и научен клъстер за развитие на човешкия потенциал на българската общност в украинска Бесарабия беше открит с българска помощ в Измаилския държавен хуманитарен университет, в рамките на посещението на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов.


Компютърният кабинет за езиково обучение е оборудван със средства по проекта “Подкрепа на организации на българските общности”, съобщи за БТА Светлана Кравченко, директор на българското неделно училище “Българска светлица”, което осъществява образователната си дейност при университета. С получените средства е закупено технологично оборудване и мултимедия за училището, където се обучават около 180 деца с българско самосъзнание.

“Страната ни отделя големи средства за подпомагане на българската общност в Украйна и тази финансовата помощ ще се увеличава.Владеенето на български език предоставя възможност за подобряване на сътрудничеството на Украйна с България и подпомага страната по пътя на асоцииране с Европейския съюз”, заяви Светослав Иванов.


“Благодарение на помощта от България в нашето училище е открит кабинет по български език с компютърен клас, получихме и огромно количество учебници и литература на български език. Всичко това е признак, че България се грижи за българите зад граница”, каза Светлана Кравченко.

Врамките на събитието във фоайето на университета беше открита изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее!”.


Официалните гости поднесоха цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира в двора на Измаилския университет.

Снимки: БНУ „Българска светлица”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10