Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният министър представи мерки за демографското развитие

Иванка Шалапатова
Снимка: БГНЕС

Страната ни ще привлича млади, образовани и активни хора от българските диаспори в Украйна и Молдова като мярка за справяне с демографската криза. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова на конференцията “Как да се справим със спешната демографска ситуация: Ролята на науката, правителствата и гражданите”, организирана от списание The Economist в Атина. “Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България”, изтъкна тя.

Мащабна програма за превенция на лечими болести, ограничаване на вредните навици, които водят до висока смъртност, превантивна работа по отношение на ранната загуба на фертилитет – това са някои от набелязаните от правителството мерки.

Други засягат трансформацията на образователната ни система, за да бъде адекватна на съвременния свят и да задържи младите и активни хора у нас. “Тя трябва да отговаря на изискванията на един пазар на труда, който много скоро ще бъде определян от изкуствения интелект”, добави министърът.

Приоритети в демографската визия на кабинета са също създаването на жилищна политика, насочена към младите семейства, както и на подходяща за тях транспортна, социална и здравна инфраструктура с достъп до културни и образователни възможности.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 3 май 2024 г.

Разпети петък е – ден на смирение и тишина! Примесено с вяра и любов към живота и ближния е изпълнено и специалното издание на "България днес" на 3 май. В него говорим за символите на най-тъжния за християните ден и ще ви срещнем с две, привидно много..

публикувано на 03.05.24 в 08:00

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00