Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До дни в България пристига първият медицински хеликоптер

Георги Гвоздейков
Снимка: БГНЕС

България е получила официално потвърждение от производителя, че първият от поръчаните от страната ни медицински хеликоптери ще прелети от Италия до България на 31 януари. На 29 януари предстои последният тестов полет в Италия заедно с български екипаж на борда. Това каза за БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Плановете се до края на годината у нас да пристигнат още два хеликоптера. По договор България трябва да се сдобие с шест хеликоптера, като е осигурен бюджет и за още две летателни машини. Така общата бройка на хеликоптерите по проекта ще бъде осем. В понеделник (22 януари) ще бъде открита летателната площадка в столичната болница „Света Анна“.
Площадката е първата в столицата, която е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство за регистрация на болнични вертолетни летища. Тя ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46