Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От златната колекция на Радио България

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

Снимка: БГНЕС

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си припомним знакови гласове на нашата медия, както и именити наши събеседници.

Началото поставяме с интервю на Лучия Синигерска от 2011 г. с Валентин Старчев - български скулптор, художник и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В интервюто с него става дума и за съществувалия в периода 1981-2017 г. паметник „1300 години България“ в градинката пред Националния дворец на културата. Оспорван, недолюбван и оставен дълги години без поддръжка, през лятото на 2017 година монументът беше премахнат. Тогавашният заместник кметът на София по културата Тодор Чобанов каза, че бронзовите пластики, които несъмнено са с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей.

Чуйте какво споделя Валентин Старчев в интервю от златната колекция на Радио България:

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05