Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксана и Иван Желяпови – баща и дъщеря с кауза да помагат на бесарабски българи в Молдова

Снимка: Пламен Колев

Бесарабските българи са една от големите наши общности зад граница. Нещо повече – в брой единствен на вестник "Българска Бесарабия" от 1938 година е записано, че те са "неделима част от българската народна снага, от българската духовна и културна общност и ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях".

Макар днес да живеят в разделената между Украйна и Молдова област Бесарабия, тези наши сънародници съхраняват и предават от поколение на поколение българския дух, традиции и самосъзнание. Правят го с изключителна любов, преклонение и уважение, които срещаме все по-рядко в отношенията помежду ни. Затова и всеки случай, в който разказваме техните истории е повод да си припомним какви бихме могли да бъдем и то без задължително да се върнем няколко столетия назад.

Бесарабските българи са изключително задружни и борбени, което им позволява да преодоляват редица трудности от различен характер. Както в Украйна, така и в Молдова, едно от предизвикателствата е бедността, която изправя мнозина пред нуждата от подкрепа. И докато Украйна вече почти две години е във война с Русия, а редица страни ѝ оказват помощ, то за съседна Молдова се говори доста по-малко, макар военните действия да оказват своето сериозно влияние и там, най-вече върху цените на енергоизточниците. Именно високите цени на газа и електричеството са все по-сериозно препятствие за редица семейства в страната:

"Доста хора от Молдова заминаха на Запад и оставиха своите деца да бъдат отглеждани от техните баби и дядовци – разказва в интервю за Радио България, председателят на Българския културен център в молдовската столица Кишинев. – Има случаи, в които децата на няколко семейства, биват отглеждани от само една баба. Понякога се случва те да няма какво да ядат и затова за нас беше важно да им помогнем. Уверен съм, че във всяка една страна има хора с добри намерения, които дори да не се афишират, помагат много на нуждаещи се."

През 2022 година неговата дъщеря Оксана печели титлата "Мисис България Вселена" и превръща помощта за сънародниците си – бесарабските българи от Молдова, в своя кауза, която следва и до днес. Организира няколко благотворителни вечери, една от които преди броени дни в София, а средствата са предназначени за подпомагане на рехабилитационния център, културния център и музикалната школа и колеж в молдовския град Твърдица.

Оксана Желяпова с родителите си Иван Желяпов и Лидия Гамецкая на благотворителната вечеря в София
В Музикалния колеж  "Щефан Няга" се преподава български фолклор на български език от преподаватели от България. Освен него, в града съществува и школа по изкуствата, Теоретичния лицей на гр. Твърдица, в който се обучават над 600 деца, както и две детски градини.


"Децата от музикалния колеж винаги искат да играят народни танци. След предишната подобна вечеря успях да им изпратя национални инструменти и носии, но желанието им да поддържат българския дух и самосъзнание е живо и днес, затова продължавам да ги подкрепям – споделя ни Оксана Желяпова – Бих искала да привлека към каузата си все повече хора с добри сърца. За рехабилитационния център след предишната благотворителна вечеря успях да изпратя уреди, свързани с възстановяването на опорно-двигателния апарат. Надявам се, че и сега, като ни кажат от какво имат нужда, ще успеем да им съдействаме. Няма по-голямо щастие за мен от момента, в който видя усмивките на детските лица."

"За нас няма чужди деца, особено там, където са българчета" – каза Оксана в свое интервю преди време. В него споделя и своето верую, което я води при всяко решение, което взема: "Добротата се прави тихо, за да можеш да направиш повече". 

Вижте още:

Снимки: Пламен Колев, Музикален колеж "Щефан Няга"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05