Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха работните проби на газовия терминал в Александропулис

Газовата връзка между Гърция и България ще подобри енергийната сигурност в региона

Снимка: bulgartransgaz.bg

Гърция извършва проби на новия терминал за регазификация на втечнен природен газ при Александруполис. От него ще се снабдява с гориво и България.

Първата пратка гориво пристигна на плаващата платформа край Александруполис, съобщиха от гръцкото министерство на енергетиката. Започват пробите, които ще продължат около 7 седмици. 

Предвижда се терминалът да заработи в началото на март. Той вече е свързан с действащия Трансадриатически газопровод и интерконектора с България. София притежава 20% от терминала за съхранение и регазификация. Годишният капацитет на обработка е 5,5 млрд. куб. м. природен газ. Инвестициите е за 370 млн. евро, като Европейската комисия отпусна безвъзмездно по-голямата част от парите. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че газовата връзка между Гърция и България ще подобри енергийната сигурност в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата – слънчево, но с облаци и краткотраен дъжд

В сряда , 4 септември, времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 03.09.24 в 19:40

"Ди Велт" определя София като алтернатива на Париж и Лондон

София не е сред най-посещаваните европейски столици. А има какво да предложи – градът е модерен, запазвайки чара на миналото. Българската столица е добра алтернатива на Париж и Лондон, съобщава българското издание на Дойче Веле като цитира немския..

публикувано на 03.09.24 в 13:44

Напусна ни журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина известният журналист и международник Иван Гарелов. Телевизионният водещ и автор на знакови обзорно-политически предавания е починал тази сутрин в неврореанимацията на болницата за спешно лечение "Пирогов ". Той беше..

публикувано на 03.09.24 в 10:52