Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителските заеми на българите намаляват, но ипотеките растат

Снимка: pixabay

Значимата сума от 1,15 млрд. евро  (2,3 млрд. лв.) са вкарали на депозит само през декември 2023г. домакинствата в България. Общата сума на спестяванията достигна 40 млрд. евро (79,9 млрд. лв.). 

Бизнесът и хората държат на влог в банките над 63,5 млрд. евро (127,5 млрд. лв.). 

През декември хората, вместо да харчат, са спестявали, защото потребителските заеми са намалели спрямо ноември. Борчовете са 8,4 млрд. евро (16,833 млрд. лв.). 

Покупките на имоти обаче не спират. В последния месец на 2023 г. са поети ипотеки за 203,5 млн. евро (407 млн. лв), с което жилищните заеми са стигнали 42,2 млрд евро (38,4 млрд. лв.), коментира финансистът Левон Хампарцумян. Според анализаторите известно притеснение будят данните, че кредитирането на бизнеса изостава от това на домакинствата, което е добре за потреблението, но увеличава инфлацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на..

публикувано на 15.08.24 в 18:14