Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии

Разнопосочни реакции в парламента за отсъствието на Румен Радев от клетвата в КС

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Конституционния съд новоизбраните съдии от парламентарната квота Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. От събитието отсъства президентът Румен Радев, който по-рано оспори избора им пред институцията.

Според държавния глава полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозни съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. “Президентът не приема думите да противоречат на действията, а церемонията да замени принципите”, се казва в разпространената от неговия прессекретариат позиция.

Церемонията обаче уважиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.


В своята дейност Конституционният съд се уповава на Конституцията, на основните принципи на правото и на Закона за Конституционния съд. През повече от трийсет и две годишното си съществуване Конституционният съд е отстоявал своята независимост, това ще прави и занапред”, заяви председателят на КС Павлина Панова.

Отсъствието на държавния глава от клетвената церемония на новите конституционни съдии не остана без коментар от страна на  парламентарно представените партии.

Сигурно е бил зает нещо, аз не знам програмата на президента”. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отсъствието на Румен Радев от церемонията по заклеването на новите конституционни съдии от квотата на Народното събрание. По думите му, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са били избрани с прозрачна процедура, докато държавният глава в подобна ситуация решава еднолично – “без изслушване, без абсолютно нищо”.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви лаконично, че отсъствието на президента няма никакво значение: “Той просто е един гост.”


Неглижирането на церемонията в КС от страна на Румен Радев е добро решение, според лидера на БСП Корнелия Нинова. “Оценяваме го положително, това е нашият призив, той го послуша”, добави тя.

България вече не е правова държава и няма Конституционен съд”, заяви, на свой ред, лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той каза още, че партията му спира да вярва в “правораздавателната, съдебната, законовата, правната система” на страната ни и заключи, че ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ са погребали българския закон и Конституция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00