Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на ЦРУ:

България е единайсетата най-бързо изчезваща нация

Снимка: БТА

България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света и двайсет и петата най-застаряваща страна, според доклад на ЦРУ, цитиран от Нова тв.

Данните от м.г. са анализирани и от ООН, която проследява общия коефициент на плодовитост или средния брой деца, родени от една жена. По този показател Европа достига 1,5 при необходими 2,1 пункта, за да не се стопява дадено население. Страната ни е една стъпка по-виското от средното за континента.

Прогнозата е, че населението у нас ще намалее с около 30% в следващите 20 години”, заяви проф. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По думите й, през 2050 г. България ще наброява близо 4,5 милиона – не толкова заради раждаемостта, колкото заради застаряващото население и високата смъртност.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25