Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - лидер по размер на чуждите инвестиции, Девня - на човек от населението

Към края на 2022 г. общата стойност на натрупаните чуждестранни инвестиции в България достига 29,4 млрд. евро, което е приблизително с 1,3 млрд. повече в сравнение с 2021 г. Очаквано почти половината – 14,9 милиарда евро – от тези инвестиции са в Столична община, показва анализ на Института за пазарна икономика. Следват Бургас, Пловдив, Варна и Девня. Сред общините с най-голямо присъствие на чуждестранни капитали водещи са логистичният лидер Елин Пелин с 490 млн. евро и енергийният център Гълъбово с 429 милиона евро. Сред водещите общини се нареждат и относително малки по население, но със силна индустрия като Севлиево - 325 млн. евро, Божурище – 310 млн. евро,  Ботевград – 288 млн. евро.
Разпределението на чуждестранните инвестиции на човек от населението дава представа за относителната роля  на чуждите капитали в местните икономики. Традиционен лидер по този показател е Девня със 110 хил. евро средно на човек, следвана от Гълъбово с 40 хил. евро на човек от населението, посочват от ИПИ. В топ 5 тук се нареждат и общини от периферията на София, като в Божурище стойността на реализираните инвестиции достига 33 хил. евро на човек, в Елин Пелин –21 хил. евро, а 16 хил. в Каварна. Сред областните центрове единствено София (11,7 хил. евро/човек) и Бургас (9,2 хил. евро/човек) се класират в челната десетка. 
На картата се оформят и големи територии, в които чуждестранни инвестиции практически липсват – големи части от Северна България, особено край река Дунав, по границата със Сърбия, както и в планинските райони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14