Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе-бизонче е новият обитател на Софийския зоопарк

Снимка: facebook.com/zoosf

Стадото на бизоните в Зоологическата градина в София се е увеличило с един член – новородено на 18 януари бизонче. Бебето и майката са добре. "Щастливи сме, че след пристигането на мъжкия бизон Крум миналата година, се стигна до този чакан момент!", написаха във Фейсбук от Sofia Zoo. Оттам уточняват, че размножителният период на бизоните е през юли-септември, а бременността трае 9 месеца. Теглото им варира от 500 кг. до 1200 кг. В миналото видът е бил широко разпространен в прериите на Северна Америка, но поради прекомерен лов и избиване, той е на изчезване. Днес разпространението на бизоните е ограничено до няколко национални парка и резервата.

Преди време Радио България ви разказа и за стадо от няколко европейски бизона, което живее на свобода в ловен парк “Студен кладенец” в Родопите. Постепенно зубрите, както още се наричат тези животни, се завръщат в дивата природа благодарение на усилията за възстановяването им в естествена среда с помощта на малкото запазени техни представители в зоопарковете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15