Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да остават гимназистите в България, ще премахнат студентските такси

Снимка: mu-sofia.bg

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, в специалности с държавна субсидия. Това ще улесни достъпа до висше образование, независимо от социалния и финансов статус. Ще подпомогне и демографската политика. Заради голямата разлика в таксите за различните университети, териториалното разпределение на студентите и по специалности е неравномерно. От друга страна, редица европейски държави предлагат безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите ще направи българските висши училища по-привлекателни при избора на житейски път в чужбина, или в България, пише в мотивите за предложението. Разходите за обучението ще бъдат осигурявани от държавата. За да се случи това обаче, трябва да се приемат промени в Закона за висшето образование, които, по думите на премиера Николай Денков, ще бъдат качени днес за обществено обсъждане.


Необходимата сума за безплатното висше образование се изчислява между 120 и 150 млн. лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година 2023 – 2024 г., уточни премиерът пред журналисти в Министерския съвет, съобщава БТА. 

Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Таксите за платено обучение в държавните и частните висши училища остават.

Премиерът Николай Денков

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, посочи Денков. По думите му, тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество. Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност, допълни премиерът Денков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25