Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визита на турския външен министър в София

Снимка: dps.bg

Външният министър на Турция е на официално посещение в България. В София визитата на Хакан Фидан започна вечерта на 29 януари със среща с подалия оставка председател на Движението за права и свободи (ДПС). Мустафа Карадайъ описа срещата като протоколна. "Обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция", гласи съобщението във Фейсбук. По информация на "24родопи", снощи гостът се е срещнал с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в резиденцията на турския посланик.

В самия край на 2023 г. Фидан спомена името на своя секретар Мехмет Саит Уянък, бивш консул в Женева, като бъдещ посланик на страната в София. Срещата с ДПС е по-малко от месец преди националната конференция на партията, на която трябва да бъде избрано ново ръководство.

В София освен със своя български колега Мария Габриел, Фидан има предвидени разговори с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с Главния мюфтия.

Турция е вторият по големина вносител на стоки в България и четвъртият по обем търговски партньор. Отрицателното салдо в двустранната търговия нараства с бързи темпове през последните 4 години, надхвърляйки 1,8 млрд. евро, сочи информацията от Министерството на икономиката и индустрията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06