Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Буенос Айрес обсъдиха българо-аржентинското сътрудничество в Антарктида

Снимка: БТА

Българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и ректорът на Висшето военноморско училище адм. Боян Медникаров се срещнаха в Буенос Айрес с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина адм. Карлос Мария Алиеви, предава БТА. В разговора е отбелязано развитието на сътрудничеството между военноморските сили на България и Аржентина, благодарение на ежегодните български антарктически експедиции, и допълнителните възможности за взаимодействие след включването и на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който е на своята втора мисия в Антарктида.


Посланик Михайлов и адм. Медникаров благодариха за ценната логистична подкрепа от Аржентина за българските полярници и поканиха адм. Алиеви на тържествената програма в Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, предвидена при спирането в града на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ в средата на февруари.

Потомки на български преселници в Комодоро Ривадавия

В Комодоро Ривадавия живее една от най-старите и добре организирани български общности в Латинска Америка с над стогодишна история. Нейното културно дружество носи името „Св. св. Кирил и Методий", както е кръстен и българскияя военен научноизследователски кораб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите предпочитат да пътуват из България

По ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм, България е сред първите страни в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат през май, а по текуща информация тази тенденция се потвърждава. Увеличеният интерес на българите към туризъм в страната..

публикувано на 26.07.24 в 10:32

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02