Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртият албум на Фанданго прекъсва десетгодишна пауза

Снимка: Fandango BG

След почти десет години пауза, в края на 2023 г. група Фанданго издаде свой нов, четвърти албум, озаглавен "Като птиците". По него се работи отдавна, дори заглавната песен излиза още през 2020 г. Но това забавяне само дава възможност да се създадат още нови хубави песни, с които албумът става по-богат. От групата гледат на него като на The Best за Фанданго от последните 8-9 години – има песни, създадени преди години и пускани като сингли, но и такива на два месеца, съвсем непознати. Поради това музиката в него е много разнообразна, както ни уверява фронтменът на групата Христо Стефанов:

"Да, в стила на Фанданго винаги запазваме мелодичността и пеенето на гласове, но в самия албум има доста различни песни – от една песен не може да се придобие представа какъв е албума. Той е толкова разнообразен, че дори има народна песен - "Провикнал се е Никола", изпълнена по наш начин."


От 15-те трака в албума, новите авторски са 10. Има и два дуета със Силви Милен, съпругата на Христо Стефанов, включително един римейк на песента "Ваканция" от втория албум на Фанданго от 2002 г. Направили са и кавър на една любима песен на Стефан Димитров - "Миг като вечност" - в блус вариант с хармоника. За най-новия сингъл "Атила" Христо разказва:

"Атила" е също една песен в стил, в какъвто не сме свирили никога, чак аз не мога да го определя какъв е – етнорок ли е… Но най-интересното е, че тя е на историческа тематика – също не сме правили такива неща досега. Възпява легендарния Атила. Аз много съм се запалил по древната българска история и тъй като се оказва от последните изследвания, че Атила е доста свързан с древната българска история, реших да направя една песен, посветена на него", пояснява Христо Стефанов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15