Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротация ще има, но не на всяка цена, според Борисов и Денков

Правителството търси вариант да подпомогне българските фермери

Снимка: БГНЕС

Ротацията ще се случи, но тя не е на всяка цена, заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод договорената с ПП-ДБ смяна на премиера с външния министър през март. По думите му, това ще стане с мандата на ГЕРБ-СДС. “Има подписано споразумение и ще се придържаме към него”, добави Бойко Борисов пред журналисти след среща в Народното събрание с премиера Николай Денков.


След вчерашните критики към членове на кабинета, подкрепени от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, днес лидерът на ГЕРБ похвали министрите на транспорта, регионалното развитие, икономиката, образованието, културата. Но допълни: "В много министерства виждам много, много слаба работа и затова много сериозен разговор ще проведем по тези теми, включително и за земеделието".

От своя страна, премиерът Николай Денков каза, че с вицепремера Мария Габриел, която трябва да го наследи на премиерския пост, са се договорили за минимални промени в кабинета. Той уточни, че ротацията зависи от това дали ще има гаранции за осъществяване на управленската програма и продължаване на проевропейския път на страната ни.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че в неделя, 4 февруари, ще се срещне с представители на земеделските производители в отговор на заплахата им за протестни действия, ако не бъдат приети исканията за държавни помощи. Министър-председателят се ангажира да представи мерките, които правителството може да осигури през годината


“Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите по повод техните протести, които са в целия Европейски съюз”, каза Денков в парламента. По думите му, в тазгодишния бюджет за сектора са предвидени допълнителни 500 млн. лв.

Според Николай Денков част от притесненията на фермерите са основателни, затова и ЕС обмисля да отпаднат някои екологични изисквания.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05