Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Букурещ ще реставрират паметник на културата свързан с българската история

Снимка: БГНЕС

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщи във Фейсбук кметът на румънската столица Никушор Дан. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят оригиналните елементи на сградата, която е исторически паметник. 

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" , "Независимост" и списание "Знание", предава БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59