Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-турското сътрудничество води до намиране на общоевропейски решения

50 юбилейна среща на външните министри от ЕС във формата "Гимних"
Снимка: Министерство на външните работи

Вицепремиерът Мария Габриел участва в срещата на министрите на външните работи в неформалния формат „Гимних“. Откритият диалог между дипломатите се провежда от половин век. Тазгодишната дискусия е била посветена на Украйна, отношенията ЕС-Турция и ЕС-Африка, съобщи външно министерство.

“От стратегическа важност е ЕС да подкрепя Украйна. България подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, в който се предвиждат съвместни доставки на европейската отбранителна индустрия, е заявила Габриел. Добрите отношения между България и Турция могат да допринесат за положителен дневен ред и на европейско ниво. "Турция е наш стратегически съюзник в НАТО и заедно отстояваме геостратегическата важност на Черно море. По темата миграция, която е важна и на европейско ниво, отново доброто сътрудничество между България и Турция допринася за опазване на външната граница на Съюза и борбата с нелегалната миграция, Същият потенциал имат и отношения в областта на енергетиката е подчертала ръководителката на българската дипломация. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30