Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прекланя пред Гоце Делчев

Снимка: Радио Благоевград

В София 152-ата годишнина от рождението на един от най-великите български революционери Гоце Делчев бе отбелязана с тържествен концерт и дискусия. “След две дъщери се ражда син-кръстили го Георги. До ден днешен го познаваме като човек, който обича красотата, културата, човек, който разбира света”. Това заяви родственикът на Гоце Делчев диригентът Христо Христов.

На церемония с пламенни слова и поднасяне на цветя пред паметника на македонския апостол на свободата в Благоевград също почетоха годишнина от рождението на Гоце Делчев. Той е главният идеолог и деятел на "Българските македоно-одрински комитети", останали в историята с абревиатурата ВМОРО. Роден е на 4 февруари 1872 г. в Кукуш, тогава в Османската империя. Убит е на 4 май 1903 г. в сражение с османска потеря в с. Баница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45