Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Румъния и БНР имат обща цел – борба с дезинформацията и фалшивите новини

Интервю с директора на Radio Romania Actualități Дан Преда

Снимка: Юлия Баховски

На 1 февруари 2024 г. делегация на Радио Румъния посети София и се срещна с различни служители и отдели на Българското национално радио. Посещението се основаваше на споразумението за сътрудничество между двете обществени медии, подписано през 2023 г. По повод на това посещение и за да научи повече за динамиката на това медийно партньорство, Владимир Митев от румънската секция на Радио България интервюира г-н Дан Преда – директор на Radio Romania Actualități (новинарската програма на Радио Румъния, еквивалент на програма "Хоризонт" на БНР). 

Добре дошли в София, г-н Дан Преда, директор на Radio Romania Actualități. Вие сте в София за разговори с ръководството на Българското национално радио в контекста на по-тясното сътрудничество между нашите медии. Какъв интерес има Радио Румъния към сътрудничество с БНР?

Преди всичко благодаря за поканата на колегите от Българското национално радио. Ние сме тук, за да дадем съдържание на вече съществуващото споразумение между Радио Румъния и Българското национално радио, споразумение за добро сътрудничество, което се опитва да се конкретизира. Тук сме, за да обсъдим как можем да бъдем по-ефективни по отношение на нашата аудитория, на слушателите в Румъния и България. Разбира се, за информация, която ги засяга, която засяга живота им и по този начин можем да бъдем по-полезни. Тук проведохме няколко много добри, много последователни работни дискусии с колегите от Българското национално радио, за да обменяме информация, която е от голям интерес за нашите слушатели, за политическата, икономическата и социалната ситуация, за трафика, за комуникациите, за трансграничните проекти, все неща, които са от голям интерес за слушателите в двете страни, и вярвам, че в резултат на тези дискусии скоро ще можем да излъчваме такава информация помежду си, вероятно всеки ден, с одобрението на двете институции.

През последните две години наблюдаваме нарастване на медийния интерес между Румъния и България, знак за това е подписването миналата година на договора за сътрудничество между Радио Румъния и Българското национално радио. Какви новини, какви теми са най-интересни и важни за румънската аудитория, когато става въпрос за България?

Това е много естествено, защото Румъния и България откриват, че правят това, което правят, и откриват, че се намират в една и съща част на Европа, че се сблъскват с повече или по-малко еднакъв вид проблеми и е естествено да се интересуваме повече от общите ни проблеми, от това как можем да отговорим на тези предизвикателства. И днешните дискусии подчертаха интереса и на двете страни да отговорим на тези предизвикателства. Следващия месец например ще се навърши една година от подписването на Стратегическото партньорство между Румъния и България. Ще се навършат 20 години от подписването на договорите за присъединяване на двете държави към НАТО. В последните няколко години се осъществяват все повече и повече посещения между представителите на държавните им институции. Налице е активизиране на икономическите и политическите отношения между двете страни и беше естествено в този контекст да придадем по-голяма последователност и на споразумението за сътрудничество между двете радиа. Затова се интересуваме от всичко, което е важно и за двете страни. Интересуваме се от предизвикателствата и реакциите на българските власти по отношение на шенгенския въпрос. Интересуваме се от проблемите и очакванията на българските власти по отношение на съдбата на междуинституционалните споразумения, трансграничните проекти, финансирани с европейски средства. Интересуваме се от комуникациите, интересуваме се от ситуациите на митниците, където камионите стоят на входните и изходните пунктове по много дни и се губят време и пари. Интересува ни ситуацията на ГКПП през лятото, когато румънски граждани идват на почивка в България или преминават през България, за да стигнат до Гърция и Турция. Току-що засегнах някои от темите, които без излишни дискусии могат да бъдат предмет на информация, която ще обменяме между двете радиа.

Споменахте, че нашите страни се намират в период, в който отношенията между тях на всички нива се активизират. Каква е ролята и отговорността на националните медии, които представляваме, в този контекст?

Мисля, че на първо място трябва да бъдем коректни и да даваме добра, качествена информация и по този начин да избегнем безбройните фалшиви новини, които изобилстват в булевардната преса в България и Румъния. Мисля, че това е най-важното. Мисля, че сериозните теми и тези проекти, които съществуват и се осъществяват между двете страни, са неща и теми, с които се занимават и Радио Румъния, и Българското национално радио и трябва да споделят помежду си. Както казах, има и проекти, които се развиват повече или по-малко добре, но при всички случаи те се развиват на ниво придунавски градове от двете страни на реката. Трябва да видим как се развиват, как ги приемат гражданите, доколко властите на двете страни са ангажирани със завършването на тези проекти, които в крайна сметка ще направят живота на общностите в Румъния и България по-добър. Убеден съм, че обществените медии, със силата, която имат в България и Румъния, ще могат да дадат съдържание на тези усилия. И съм сигурен, че ще изпълним дълга си да спазим обществената си мисия да информираме нашите слушатели и колегите от Българското национално радио.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Русе започват безплатни пешеходни обиколки Ruse Summer Free Tour

Безплатните пешеходни обиколки в Русе Ruse Summer Free Tour на английски език, насочени към българските и чуждестранните гости на града, започват в събота, 4 май. Техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе...

публикувано на 04.05.24 в 07:10
Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22