Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три египетски художнички представят своя копнеж за мир чрез изкуство

Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново

“Светът стене - World groans” – това име избират три млади египетски художнички за своята изложба с живопис и графика, която представят днес в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Шахенда Таалаб, Рехам Сакар и Рехам Ахмед са възпитанички на Helwan university в Кайро, но част от обучението си прекарват в България по програмата за академичен обмен “Еразъм“. Именно като студентки във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университетте решават да направят изложбата.

“Създадените специално за експозицията творби разкриват емоциите, гледните точки на авторките, правейки ни съпричастни на копнежа за мир на младия, изпълнен с надежда човек”, казва доц. Анастасия Тонкова от ВТУ.

От своя страна, художничките разказват за мисията си да се придържат към корените. “По този начин изразяваме чувствата си чрез изкуството, пожелавайки световен мир”, заявяват те, засягайки вълненията, които са болезнени за света, разкъсван от жестоки военни конфликти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15