Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

До 28 април в Регионалния исторически музей на София

Снимка: БГНЕС

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в Регионалния исторически музей – София под формата на временна експозиция. 


Историята на туристическото движение започва от следосвобожденската идея на столичните интелектуалци за поглед към планината като място за разходка и вдъхновение. Визуалният разказ в изложбата проследява развитието на туризма и превръщането на Витоша в модерна четирисезонна дестинация.

Учредяването на туристическия клуб "Урвич" (1889 г.) е началото на организираното планинарско движение у нас. Шест години по-късно, през 1895 г., Алеко Константинов реализира своя замисъл за масово покоряване на Черни връх. В експозицията присъства списъкът с всичките 300 участници, успешно завършили това изкачване.

Паметна плоча на Алеко Константинов на Черни върх

Веществената ретроспекция от миналото на Витоша включва още туристическо облекло, принадлежности за планински походи, образци на документи, отличителни знаци, грамоти и други. Вербалният разказ към изложбата на Регионалния исторически музей се допълва с информация за обявяването на Витоша за природен парк с указ на цар Борис III от 1934 г. Фигурират и данни за хронологията на построените хижи и заслони, направените чешми и беседки, изградените пътища и маркировки, появилите се почивни домове и хотели. Документалната част включва и информация за построените лифтови съоръжения, както и на пистите за ски спорт на Витоша.


И днес планината притегля неудържимо любителите на планинското колоездене, алпинизма, спортното ориентиране, конната езда и други, всички те са поканени да разгледат изложбата, която продължава до 28 април 2024 г. на пл. "Бански" 1 в София.

Снимки: БГНЕС, Красимир Мартинов, РИМ-София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15