Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна и близките курорти са на път да достигнат нивата на рекордната предпандемична 2019 г.

Снимка: pixabay

Pаботещите в туристическия бранш в района на Варна се готвят отсега за летния сезон. Съдейки по предварителните резервации, има шанс най-сетне да се достигнат нивата на рекордната за сектора 2019 г., научаваме от интервю с Павлин Косев – председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за БНР- Варна. Според него тази година търсенето на градските хотели и обиколните турове в района на морската ни столица е започнало отрано."Въпреки двете войни, ковида и други проблеми, забелязваме едно сравнително спокойствие и увереност в клиентите, че ранното планиране на лятната ваканция би било добре, а и разбира се, то излиза по-изгодно заради намаленията, които се ползват", отбелязва Павлин Косев. И това лято варненските хотелиери ще разчитат на гости от ЕС. По традиция, на първо място са туристите от нашата северна съседка Румъния.

"Румънският пазар е голям, устойчив. Ние сме съседни страни. Те много харесват българския туризъм, не само защото сме близо, а и като баланс между природа, море, храна и всички видове туризъм, които предлагаме, в т.ч. и културен, религиозен, винен и какво ли още не" – казва Павлин Косев.


Наред с румънците, черноморската ни столица е предпочитана и от гости от Полша, Германия, Великобритания и разбира се – от българските туристи.

"Продължаваме да се стремим да развиваме и вътрешния туризъм, защото българите също са ни целева група, въпреки че някои от тях се оплакват от петзвездните ни хотели, че им били скъпи. Но при нас има и евтино, и скъпо, както е в цял свят. И тук също има повишение на цената на туристическата услуга, както навсякъде другаде. Освен това, миксът по отношение на служителите ни става все по-пъстър. Защото и на нас ни се налага да внасяме кадри от трети страни, най-вече от Азия. Това е нещо съвсем нормално и не трябва да ни притеснява" – категоричен е Павлин Косев.

Обикновено всеки морски сезон в България върви "ръка за ръка" с тревожни прогнози за слаб интерес и масови фалити или с евентуални заплахи за родния туризъм. Тази година на дневен ред е предложението на управляващите родното Черноморие да бъде използвано за производство на вятърна енергия. За целта се предлага да бъдат монтирани ветропаркове в морето. Съвсем разбираемо, от бранша се противопоставят категорично на въпросната идея.

"Проблеми има навсякъде. Но имаме и много положителни неща, с които можем да се похвалим. Туристите казват, че има много причини, поради които те идват при нас да почиват. Затова, относно дискусиите за ветрогенерторите, ако те наистина бъдат поставени на плажа на Златни пясъци и на други места по морето, където са туристите, естествено, че това ще повлияе негативно. И аз съм сигурен, че специалистите няма да допуснат подобно нещо" – каза в заключение Павлин Косев.

Вижте още:

Текст: Венета Николова по интервю на Даниела Стойнова от БНР-Варна 

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15