Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Байлово отслужват панихида в памет на дядо Добри

Снимка: Facebook / Кремиковски манастир

По повод шест години от кончината на дядо Добри, на 10 февруари в село Байлово ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, съобщи Софийската митрополия. Богослужбата ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит. 

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово и умира на 13 февруари 2018 г., на 103-годишна възраст, в Кремиковския манастир. Хората го наричаха "Божия странник", "Безсребреника" или "светецът от Байлово", заради добротата, скромността му, аскетичният начин на живот и дълбоката му щедрост. Почти всеки ден той ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" или на църквата "Св. Седмочисленици" събираше пари, които след това даряваше. 

През 2009 г. дядо Добри дари 35 700 лв. на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и това е най-голямото частно дарение в историята на храма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г.,  Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното..

публикувано на 01.05.24 в 05:30

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00