Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Няма значение кои са министрите, тъй като решенията се вземат на друго място

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще проведе изискваните от Конституцията консултации и ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Така той отговори на журналистически въпрос относно ротацията в правителството, която трябва да се проведе след 6 март т.г.

По повод споровете дали Мария Габриел трябва да запази поста си на външен министър, когато оглави каминета, държавният глава заяви, че не е от значение кои ще бъдат министрите, тъй като “решенията се вземат от други хора на друго място”. По-важно за Румен Радев е дали ще бъде изпълнено очакването за стабилно правителство или ще се направят компромиси, които да го поставят в тежка зависимост.

Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава”, коментира президентът. По думите му, приказките за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която убитият с прякор Нотариуса е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция.

Румен Радев се намира в Банско за слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини и среща с местната власт.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42